- Stosować gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie, duszenie.
- Nie zaleca się potraw smażonych (polecam smażyć na oliwie z oliwek lub łyżeczce oleju kokosowego, gdzie nadmiar tłuszczu wycieramy z patelni ręcznikiem papierowym, pozostawiając nawilżoną patelnię). Dobrym rozwiązaniem są również niskokaloryczne spraye do smażenia (zwykle 1 psiknięcie = 1kcal).
- Nie należy rozgotowywać produktów zbożowych i jarzyn (wyższy indeks glikemiczny).
- Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej.
- Należy ograniczyć sól kuchenną (zwykle do 3-4g/dzień),

- Warto stosować przyprawy ziołowe.
- Nie wyklucza się możliwości stosowania słodzików. Naturalnymi słodzikami są np. Stewia i Erytrytol (również Ksylitol ale te dwa nie będą pozbawione kalorii i mogą powodować problemy trawienne). Można stosować sztuczny słodzik np. Aspartam (do 40mg/kg masy ciała, na dobę) lub Acesulfam K (w przeciwieństwie do Aspartamu dobry do stosowania w temperaturach wyższych niż 60oC). W umiarkowanych ilościach dopuszczalne jest również stosowanie Sukralozy.
Do posiłków warto dodać warzywa – biorąc pod uwagę utrzymanie kalorii na ustalonym poziomie, można kierować się zasadą, że warzywa zawierające w 100g produktu do 3% węglowodanów przyswajalnych, można spożywać w znacznych ilościach. Są to:
boćwina, brokuły, brukselka, cukinia, dynia, kalafior, kapusta pekińska, ogórek, papryka zielona, pomidory, pory, rzodkiewka, sałata, seler korzeń, seler naciowy, szparagi, szpinak, kapusta kwaszona, ogórek kwaszony.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!