Czym zastapic cukier? Czym slodzic?

sweeteners 412x412 0 Czym zastapic cukier? Czym slodzic?

Zamiast sacharozy, czyli rafinowanego cukru, lepiej użyć na przykład:

  • cukier nierafinowany  - jest nieoczyszczony czyli nie jest pozbawiony naturalnych substancji odżywczych, witamin i minerałów – produkowany bez oddzielenia melasy i kryształków;
  • melasa trzcinowa lub buraczana – to jest właśnie ta część, której pozbawiony jest cukier podczas procesu rafinowania; melasa trzcinowa jest ciemnobrązowym, gęstym syropem lub występuje w postaci bryłek; źródło witamin i minerałów oraz cennych dla nas kwasów tłuszczowych NNKT…

  • miód naturalny – glukoza i fruktoza, czyli węglowodany proste, dlatego stosujemy w niewielkich ilościach; zawiera składniki odżywcze i mineralne, kwasy organiczne, enzymy; przypisywane są mu właściwości leku; nie należy podgrzewać gdyż traci wartościowe substancje;
  • syrop klonowy – gęsty, o jasnobrązowej barwie, wytwarzany z soku z pnia klonu cukrowego lub srebrzystego; mniej kaloryczny od cukru i miodu; wiele składników mineralnych, w tym wapń, magnez, fosfor i mangan, oraz witaminy z grupy B, polifenole;
  • syrop kukurydziany (glukozowo – fruktozowy) – obecny w wielu produktach spożywczych, nie będę się rozwodził nad nim, ponieważ jest on niewiele mniejszym złem niż sacharoza; nie polecam ze względu na to, że hamuje wydzielanie Leptyny – hormonu sytości, przez co niektórzy nie są w stanie kontrolować spożycia np. słodyczy i napoi, które są słodzone tym syropem;
  • słód jęczmienny – skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż służące (głównie) jako jeden z surowców do produkcji piwa lub whisky; czysty słód jęczmienny jest bardzo gęsty, najbardziej podobny do miodu gryczanego, ale z delikatnie kwaskowym posmakiem; według mnie opcja gorsza od zwykłego miodu – tak samo wysoki indeks glikemiczny;
  • syrop z agawy  - delikatny w smaku, produkowana głównie w Meksyku z soku rośliny przypominającej wyglądem kaktusa; trzykrotnie słodszy od cukru, a jednocześnie posiada 4-5 razy niższy indeks glikemiczny od miodu; w większości składa się z fruktozy; jest źródłem inuliny, czyli probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym;
  • ksylitol – uzyskiwany najczęściej z brzozy; nie fermentuje w przewodzie pokarmowym w przeciwieństwie do innych cukrów; ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru; bardzo bezpieczny dla diabetyków; zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier; ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne (polecam poczytać o tym więcej w Internecie);
  • lukrecja – słodycz lukrecja zawdzięcza glicyryzynie (jest to trójterpenoid około 50 razy słodszy niż sacharoza, a więc biały cukier);  ma bardzo korzystny wpływ na organizm; stosować  z umiarem;

Naturalne substancje słodzące są dla nas zdrowsze od słodzików jednak należy pamiętać, że zawierają kalorie i stosujemy je z umiarem. Poniżej kaloryczność substancji słodzących:

cukier nierafinowany – 396 kcal/100g

cukier biały – 387 kcal/100 g

lukrecja – 375 kcal/100g

miód – 304 kcal/100 g

melasa trzcinowa – 290 kcal/100 g

syrop kukurydziany ciemny – 286 kcal/100g

syrop z agawy – 286 kcal/100 g

syrop kukurydziany light – 283 kcal/100g

syrop klonowy – 261 kcal/100 g

ksylitol – 240 kcal/100g

Podsumowując jest wiele substytutów cukru białego, jednak jedne są lepsze a inne gorsze. Ja na przykład nie słodzę wcale, czasami pije napoje na słodzikach typu Cola Light (w niedużych ilościach aspartam nie jest szkodliwy dla zdrowia). Jeżeli ktoś musi słodzić to skłaniałbym się ku ksylitolowi – niski indeks glikemiczny, mała ilość kalorii, szerokie właściwości prozdrowotne. Pamiętajmy jednak, że przechodząc na słodzenie ksylitolem zaczynamy od małych dawek aby organizm przyzwyczaił się do jego trawienia. Chcę też zauważyć, że nie musimy od razu popadać w skrajność – z powodzeniem możemy jeść owoce i np. zjeść trochę miodu rano i po treningu, wtedy węglowodany zostaną wykorzystane na odnowienie zapasów glikogenu i nie zasilą naszej tkanki tłuszczowej.

3 Responses to Czym zastapic cukier? Czym slodzic?

  1. Latosha Benning pisze:

    to jest to! Dzieki za wpis, do uslyszenia kolejnym razem

  2. Jolek pisze:

    Dopiero teraz wpadłem na ten blog i zaczynam od najstarszych artykułów (zaznaczam, że nie czytałem nowszych wpisów, w których być może odpowiedź na moje pytanie będzie). Pytanie: a co ze stewią?

    • patryk pisze:

      Według mnie stewia jest ok, o ile pasuje Ci jej smak. Warto tylko zwrócić uwagę co kupujemy w słoiczku z nazwą Stevia/Stewia, bo widziałem już takie gdzie skład pokazywał, że jest to zwykła maltodekstryna z malutką domieszką stewii. Popularna jest też Splenda (sukraloza), ale z tego co mi wiadomo, może być toksyczna dla organizmu. Mi obecnie zdarza się słodzić słodzikiem marki Sweetie Gold, dostępnym w makretach. Oparty jest na sacharynianie i cyklaminianie sodu, co może nie brzmi najlepiej, ale z tego co prześledziłem temat badania nie wykazują szkodliwości tych związków o ile drastycznie z nimi nie przesadzamy :)
      Jako aktualizacja do artykułu chciałbym dodać, że przy obecnym stanie wiedzy kategorycznie odradzam wszelkie produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, właśnie ze względu na toksyczną fruktozą, o czym naskrobie niedługo artykuł.

Dodaj komentarz