Aspiryna – przydatna w procesie odchudzania?

Aspiryna może przyspieszyć utratę tkanki tłuszczowej poprzez wpływ na enzym AMPK, będący kluczowym regulatorem metabolizmu komórkowego.

Stąd też w wielu suplementach złożonych, mających na celu intensyfikację procesu utraty tkanki tłuszczowej znajdziecie salicylany w postaci np. wyciągu z kory wierzby białek (White Willow Bark). Z tego też względu osoby uczulone na aspirynę (salicylany) powinny zawsze przyjrzeć się tabeli składników suplementu.

Tylko teraz nie zacznijcie opychać się aspiryną 😉

Słynna w Stanach mieszanka mająca spalać fat składała się z 3 składników: efedryny, kofeiny i aspiryny, w odpowiedniej proporcji. Stack mimo, że skuteczny to niósł za sobą skutki uboczne, szczególnie przy przedawkowywaniu. Efedryny nie polecam stosować, poza tym jest traktowana jako doping, a i jest trudno dostępna.
Połączenie kofeiny i salicylanów za to znajdziecie w wielu suplementach wieloskładnikowych. Kofeina w uproszczeniu zwiększy ilość wydzielanej adrenaliny, co przyczynia się do rozpadu komórek tłuszczowych, zaś aspiryna, jak wspomniałem majstruje przy AMPK. Oczywiście wszelkie suplementy tego typu nie będą miały sensu jeżeli występuje nadwyżka kaloryczna.

„Hardie and his team suspected that salicylate affected an enzyme known as AMPK, which is a key regulator of cell metabolism.

To test this, researchers compared a control group of mice, with another group that lacked a sub-unit of the AMPK enzyme. They injected both groups of mice with salicylate and measured the rate at which they utilised fat.

They found that the mice with AMPK were able to burn fat at a faster rate. This indicated that salicylate switches on AMPK, increasing the breakdown of fat.”

Źródła:
http://www.abc.net.au/science/articles/2012/04/20/3481356.htm

http://www.emaxhealth.com/8782/aspirin-induces-body-fat-burn-study-says

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz