Szybki omlet na CKD
Prosty, szybki omlet. Szczególnie wskazany przy dietach ketogenicznych, gdzie unika się węglowodanów. Omlet fajnie jest urozmaicić o drobno pokrojone warzywa, lub można go zrobić w wersji na słodko (słodziki, słodka odżywka białkowa). Jeżeli chcemy zwiększyć stosunek białka do tłuszczu to można to zrobić poprzez dodanie więcej białek jaj, a mniej żółtek.
Potrzebne produkty:
- 6 jaj kurzych klasy L
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Dwa białka roztrzepać w miseczce
- Dodać pozostałe 4 jajka i wymieszać
- Dodać sól, pieprz, zioła
- Rozgrzać patelnię, rozsmarować po jej powierzchni kropelkę oleju rzepakowego/ryżowego/kokosowego bądź spryskać PAM-em
- Wlać zawartość miski na patelnię, przykryć przykrywką i smażyć 2-3 minuty na małym ogniu
- Przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2 minuty
Wartości odżywcze (według tabel kalorycznych):
4 całe jaja -> 30g B; 1,44g W; 23,28g T; 333,6 kcal
2 białka jaja -> 7,7g B; 0,56g W; 32,2 kcal
Razem: 37,7g B; 2g W; 23,28g T; 365,8 kcal
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!