Piers kurczaka w jajku na CKD
Kolejna propozycja bez węglowodanów i na szybko. Jajko imituje panierkę przez co mięso w środku nie robi się suche. Dla osoby o małej wadze wystarczy na 2 porcje.
Potrzebne produkty:
- 250g piersi kurczaka
- 1 jajko klasy L
- przyprawa uniwersalna
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Jajko robić w miseczce i roztrzepać, dodać zioła prowansalskie, wymieszać
- Pierś kurczaka pokroić na dość cienkie plastry (ewentualnie jeszcze rozbić ręką)
- Posypać przyprawą uniwersalną z dwóch stron, wklepując przyprawę
- Rozgrzać patelnię, rozsmarować po jej powierzchni kropelkę oleju rzepakowego/ryżowego/kokosowego bądź spryskać PAM-em
- Plastry kurczaka kolejno zanurzać w miseczce z jajkiem i ułożyć na patelni; przykryć przykrywką i smażyć 3-4 minuty na małym ogniu
- Przewrócić kurczaka na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty
Wartości odżywcze:
250g piersi kurczaka -> 54g B; 3,2g T; 248kcal (trzeba zwrócić uwagę, że w niektórych tabelach podana jest dużo większa ilość tłuszczu – zależy to np. od sposobu żywienia kurczaków; wartością jaką uważam za najbliższą prawdy jest ~1,3g tłuszczu na 100g mięsa surowego)
1 jajko klasy L -> 7g B; >0,5g W; 5g T; 73kcal
Razem: 61g B; >0,5g W; 8,2g T; 321 kcal
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!