Piers kurczaka w jajku na CKD

Kolejna propozycja bez węglowodanów i na szybko. Jajko imituje panierkę przez co mięso w środku nie robi się suche. Dla osoby o małej wadze wystarczy na 2 porcje.

Potrzebne produkty:

  • 250g piersi kurczaka
  • 1 jajko klasy L
  • przyprawa uniwersalna
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Jajko robić w miseczce i roztrzepać, dodać zioła prowansalskie, wymieszać
  2. Pierś kurczaka pokroić na dość cienkie plastry (ewentualnie jeszcze rozbić ręką)
  3. Posypać przyprawą uniwersalną z dwóch stron, wklepując przyprawę
  4. Rozgrzać patelnię, rozsmarować po jej powierzchni kropelkę oleju rzepakowego/ryżowego/kokosowego bądź spryskać PAM-em
  5. Plastry kurczaka kolejno zanurzać w miseczce z jajkiem i ułożyć na patelni; przykryć przykrywką i smażyć 3-4 minuty na małym ogniu
  6. Przewrócić kurczaka na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty

Wartości odżywcze:

250g piersi kurczaka -> 54g B; 3,2g T; 248kcal (trzeba zwrócić uwagę, że w niektórych tabelach podana jest dużo większa ilość tłuszczu – zależy to np. od sposobu żywienia kurczaków; wartością jaką uważam za najbliższą prawdy jest ~1,3g tłuszczu na 100g mięsa surowego)

1 jajko klasy L -> 7g B; >0,5g W; 5g T; 73kcal

Razem: 61g B; >0,5g W; 8,2g T; 321 kcal

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz